Hírek 2023.02.08.

Szlovákiában egy időben a kamarazenélésnél szinte minden műfaj nagyobb népszerűségnek örvendett: a népzene, világzene és a jazz jobban előtérbe kerültek. A fiatalabb korosztály tagjai – akik komolyzenével foglalkoztak – inkább a szóló pályafutásukat bontakoztatták ki, pedig a kamaramuzsika lényege épp az együtt zenélés örömében rejlik.

Ezért merült fel az egykori szervezőkben a komolyzenei mesterkurzusok megrendezésének ötlete. Mára sikeres, szép számú résztvevői gárdát felsorakoztató hagyománnyá nőtte ki magát a rendezvény.

A mesterkurzus célja mindig is az volt, hogy a fiatal zenészekkel megismertessék a kamarazenélés szépségeit és technikáját. A résztvevők olyan fiatalok, akik konzervatóriumokban, illetve zeneművészeti egyetemeken tanulnak, és a nyári hónapokban kiváló mesterek segítségével szeretnék tökéletesíteni a tudásukat.

A mesterkurzusok növendékei naponta, három idősávban gyakorolnak, reggel, délután és esténként. A repertoár begyakorlásának a végén pedig két záróhangversenyt tartanak a nagyközönségnek. Idén a záróhangversenyekre augusztus 4-én és 5-én kerül sor a Tiszti Pavilon dísztermében.

A kurzusok művészeti vezetője és alapítója, a Harmónia-díjas Török Ferenc, a Pozsonyi Konzervatórium kamarazene- és hegedűművész professzora, egyben a világhírű Moyzes Quartet tagja.

OKTATÓK:

Dagmar LIVOROVÁ – operaének (a Pozsonyi Konzervatórium tanára)

Jozef HORVÁTH – hegedű (a Szlovák Filharmónia koncertmestere, a Pozsonyi Konzervatórium és Zeneművészeti Egyetem tanára)

Ivan DANKO – oboa (a Stuttgarti Opera első oboása)

Zuzana ČIŽMAROVIČOVÁ – zongora (zongoraművész, pedagógus)

TÖRÖK Ferenc – hegedű, brácsa (a Pozsonyi Konzervatórium tanára)

Janka JÁMBOROVÁ – fuvola (a Kassai Konzervatórium tanára, a Kassai Filharmónia első fuvolása)

Az idei Nemzetközi Kamarazenei Mesterkurzusok 26. évfolyamára 2023. július 27. és augusztus 6. között kerül sor Komáromban.

A szervezők szeretettel várják a jelentkezőket!

Szervezők: Camerata Comorra Polgári Társulás, Egressy Béni Városi Művelődési Központ, Komáromi Művészeti Alapiskola

Bővebb információ: Bajkai Csengel Mónika (a tanfolyam koordinátora), e-mail: csengel.monika@gmail.com, T: +421 907 799 823