Správy 2023.12.13.

CSALLÓKÖZI GÁLA

a Csallóközi Táncegyüttes és a Komárom Táncműhely közös adventi gálaestje

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÁS / PODROBNEJŠIE INFORMÁCIE:

Gálik Gábor, gabor.glk@gmail.com, +421 915 112 137

Csallóközi Gála / Žitnoostrovský galavečer

a Csallóközi Táncegyüttes és a Komárom Táncműhely műsora / galavečer Tanečného súboru Csallóközi a Tanečnej dielne Komárom

2023. december 16. (szombat), 18.30, Egressy Béni Városi Művelődési Központ, Komárom (SK) / 16. decembra 2023 (sobota), 18.30, Mestské kultúrne stredisko Béni Egressyho, Komárno

Egy színpadon a dunaszerdahelyi és a komáromi néptáncosok

Érdemes jegyet váltani a hamarosan megrendezendő Csallóközi Gálára, hiszen a magyar néptánc és a népzene valódi örömünnepére kerül sor hamarosan a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban, december 16-án este 18.30-i kezdettel.

Gálik Gábor, a komáromi VMK koreográfusa, a Komárom Táncműhely vezetője elmondta: idén közösen lép színpadra a dunaszerdahelyi Csallóközi Táncegyüttes a Komárom Táncműhellyel.

„A Komárom Táncműhely ugye minden évben kétszer egy félévzáró est keretében mutat be gálaműsort. Be kell vallanom, hogy a decemberi gálaest számunkra is mindig nagyobb jelentőséggel bír, mint a nyári. Az adventi alkalomra mindig egy picit máshogy készülünk fel: a közelgő ünnep miatt talán még a szokottnál is komolyabban vesszük ezt a nemes feladatot. Idén úgy adódott, hogy a dunaszerdahelyi néptáncosok is a komáromi VMK mellett döntöttek, ezt a helyszínt választották a hagyományos gálaestjük helyszínéül. Mivel a kapcsolat köztünk kifejezetten jó, megbeszéltük, hogy inkább erősítjük egymást, mintsem gyengítenénk.“ – hangsúlyozza Gálik Gábor, a Komárom Táncműhely vezető koreográfusa.

A dunaszerdahelyi néptáncosok tehát a komáromiakkal közösen mutatnak be műsort. Vendégeket is hívtak, a zenei kíséretet pedig a Pósfa zenekar, valamint Lakatos Áron és zenekara biztosítja.

„Nagyon gazdag a kulturális kínálat Komáromban és hát, ha nem fogunk össze, két hasonló rendezvény lett volna viszonylag rövid időn belül, miközben a célcsoportunk nagyjából ugyanaz. Nem szeretnénk megosztani a közönséget és számunkra is nagy öröm, hogy megtapsolhatjuk egymás műsorát és együtt örülhetünk annak, hogy ilyen színvonalon és ennyien művelik a hagyományos néptáncot a szlovákiai magyarság két igazán jelentős városában. Az is nagy öröm, hogy a szlovákiai magyar folklór mozgolódást kiemelten támogatja a KULTMINOR – Kisebbségi Kulturális Alap. Az alap nélkül bizony nagyon nehézkes lenne a munkánk.“ – zárja gondolatait Gálik Gábor szervező, a komáromi Egressy Béni VMK koreográfusa.

Komáromban tehát december 16-án a néptáncé a főszerep – mindenkit szeretettel várnak a szervezők a Csallóközi Táncegyüttes és a Komárom Táncműhely közös, adventi gálaestjén.

Közreműködők / Účinkujúci

Komárom Táncegyüttes / Tanečný súbor Komárom

Komárom Gyermek Néptáncegyüttes / Detský tanečný súbor Komárom

Kapuvár Néptáncegyüttes / Tanečný súbor Kapuvár

Dr. Barsi Ernő AMI Kis-Platán csoportja / Detský tanečný súbor Dr. Barsi Ernő AMI Kis-Platán

Zenei kíséret / Hudobný sprievod

Pósfa zenekar és Lakatos Áron / Hudobná skupina Pósfa a Áron Lakatos