Magyar Állami Népi Együttes: Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl

2020. augusztus 15. 19:00
A Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatva mindazt, ami e népek hagyományaiban közös és mindazt, ami nemzeti sajátosság.
A hangsúlyt azonban a közös gyökerekre helyezve, szemléletesen érzékeltetve a közös történelmi múltból származó törvényszerű hasonlóságokat. (Azok a ruszin népek, melyek mai napig őrzik II. Rákóczi Ferenc emlékét, büszkén vallják, hogy őseik a magyarokkal együtt hűségesen védték a „nagyságos fejedelem” várait.)
A hagyomány átörökítése, a saját és a velünk együtt élő népek folklórnyelvének ismerete a találkozások és saját magunk kinyilatkozásának lehetőségét teremtik meg. A színház ezeknek a találkozásoknak az esélye, a tükre. A tükör, amibe jó belenézni, mely annak is felmutat, aki megalkotja, és annak is, aki majdan nézői csendjében megéli az inspiratív elfogadás és befogadás állapotát.
Belépődíj: 5 €

MANE nyitooldal kep
Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ programja 2020 szeptemberétől

Kristóf Réka - dalestje - szeptember 26. - Tiszti Pavilon

Ray Cooney: Páratlan páros - 2020. október 10.

Móricz Zsigmond - Kocsák Tibor- Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig
- a kassai Thália Színház előadása - 2020. október 15.

Harmónia-díj átadása - 2020. október 17.

Neskoro večer - talkshow Petra Marcina - 2020. október 27.

Halász Judit: Játsszunk együtt - koncert - 2020. október 31.

Pénztárnyitás: 2020. június 1-től

Program szeptember oktober WEBRE
Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ programja 2020. november - 2021. január

Hogyan értsük félre a nőket? - Csányi Sándor előadóestje- 2020. november 11.

Zorán koncert - 2020. november 18.

Miroslav Donutil one man show - 2020. december 3.

Zséda karácsonyi koncert - 2020. december 22.

Csík zenekar és vendégei koncert - vendég: Lovasi András - 2020. január 1.

Program nov dec WEBRE
Egressy Béni Városi Művelődési Központ

Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ 1985-ben alakult komáromi Városi Művelődési Központ néven. Az intézmény létrehozója és fenntartója Komárom Városa. 1985-től 1989-ig a Jókai Színház épületében működött, mostani székhelyét a rendszerváltást követően 1989-ben foglalta el. Az épület Komárom történelmi városközpontjához közel és az erődrendszer központi erődjétől pár méterre található. A város szívében elhelyezkedő művelődési ház Komárom Város polgárainak lehetőséget és teret biztosít a sokszínű kulturális élethez. A művelődési központ több évtizede sikeres szervezője, rendezője országos és nemzetközi fesztiváloknak. Az amatőr- és diák színjátszó csoportok országos versenyét a Jókai Napokat már 56. éve rendezik meg Komáromban. A Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny 2019-ben 11. alkalommal került megrendezésre. Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ tevékenysége nagyon sokszínű, a kiállítások szervezésétől, a tanfolyamokig és a különböző műfajú előadásokig nagyon sokféle lehetőséggel gazdagítjuk Komárom kulturális palettáját. A művelődési házban több kultúrális csoport is működik, melyek lehetőséget biztosítanak különböző korú és érdeklődésú fiatalok és felnőttek számára a szabadidő értékes kihasználására.

A kiváló énekkarok, folklórcsoportok, műkedvelő színjátszók, tánccsoportok a városi és nemzetközi rendezvények állandó résztvevői, fellépői.

Tisztidiszterem3
Egressy Béni Városi Művelődési Központ - Komárom

A járványhelyzet miatt intézményük a visszavonásig zárva tart!
Az elmaradt rendezvények új időpontban valósulnak meg, melyről folyamatosan tájékoztatjuk Önöket!


Vmk nagyterem1
01
02

Aktuális programok

Arrow prev előző
Arrow next következő
Loader
MANE boritokep
Megidézett Kárpátalja

Magyar Állami Népi Együttes
/Hagyományok Háza/
A Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatva mindazt, ami e népek hagyományaiban közös és mindazt, ami nemzeti sajátosság...
A rendezvény a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések betartása mellett zajlik, ezért a belépés csak korlátozott számban lehetséges.
Jegyelővétel online, majd az előadás előtt egy órával a VMK jegypénztárában.

Loader

Csoportok