Hírek 2020.03.18.

NKM 2020

A a szlovákiai magyarság által lakott területen a jelenlegi zenei palettát főleg a népzene, világzene, és a jazz műfaja jellemzi. Ezekben a stílusokban sok verseny, seregszemle, tanfolyam jön létre évről-évre. A fiatalabb korosztály – még akik komolyzenével foglalkoztak is – sokkal inkább a szóló pályafutásával foglalkozik, mint az együttzenélés örömével, pedig ez a kamaramuzsika lényege.

Ezért merült fel a Comorra kamarazenekar művészeti vezetésének körében a komolyzenei mesterkurzusok rendezésének ötlete. Mára sikeres és szép számú jelentkezőt felsorakoztató, hagyománnyá nőtte ki magát.

2020. július 23. - augusztus 2. között huszonharmadik alkalommal kerül sor a Nemzetközi kamarazenei mesterkurzusok megrendezésére. A mesterkurzus célja mindig is az volt, hogy a fiatal zenészekkel megismertessék a kamarazenélés szépségeit és technikáját. A résztvevők olyan felvidéki fiatalok, akik konzervatóriumokban, illetve zeneművészeti egyetemeken tanulnak, és a nyári hónapokban kiváló mesterek segítségével szeretnék tökéletesíteni tudásukat.

A helyszín a komáromi Tiszti pavilon díszterme, a helyi művészeti alapiskola próbatermei, valamint a Duna Menti Múzeum nagyterme.

Az oktató tanárok: Török Ferenc – hegedű – a Pozsonyi Konzervetórium tanára és a Moyzes Quartet tagja, a lektori kar és a mesterkuzusok vezetője; PhDr. Csehi Ágota – zongora – a komáromi Selye János Egyetem tanára; Mgr. art. Livora Dagmar – opera ének – a Pozsonyi Konzervatórium tanára; Rácz Csaba – cselló – a Pozsonyi Filharmónia csellistája, konzervatóriumi tanár; Dankó Iván – oboaművész; Braunsteiner Márta - fuvola - a Pozsonyi Zeneművészeti Egyetem tanára; Horváth József - hegedű, a Pozsonyi Filharmonikus Zenekar koncertmestere.

A diákok napi három időszakban gyakorolnak, reggel, délután és esténként. Nyolc napon keresztül foglalkoznak a repertoár gyakorlásával. A kilencedik és tizedik napon pedig koncertet adnak a nyilvánosságna

KAMARAZENEI MESTERKURZUS - VIDEÓ