Fesztiválok

NKM 2020 hu

A szlovákiai magyarság által lakott területen a jelenlegi zenei palettát főleg a népzene, világzene, és a jazz műfaja jellemzi. Ezekben a stílusokban sok verseny, seregszemle, tanfolyam jön létre évről-évre. A fiatalabb korosztály – még akik komolyzenével foglalkoztak is – sokkal inkább a szóló pályafutásával foglalkozik, mint az együttzenélés örömével, pedig ez a kamaramuzsika lényege.

Ezért merült fel a Comorra kamarazenekar művészeti vezetésének körében a komolyzenei mesterkurzusok rendezésének ötlete. Mára sikeres és szép számú jelentkezőt felsorakoztató, hagyománnyá nőtte ki magát.

2021. július 21 - 31. között huszonötödik alkalommal kerül sor a Nemzetközi Kamarazenei Mesterkurzusok megrendezésére. A mesterkurzus célja mindig is az volt, hogy a fiatal zenészekkel megismertessék a kamarazenélés szépségeit és technikáját. A résztvevők olyan felvidéki fiatalok, akik konzervatóriumokban, illetve zeneművészeti egyetemeken tanulnak, és a nyári hónapokban kiváló mesterek segítségével szeretnék tökéletesíteni tudásukat.

A helyszín a komáromi Tiszti pavilon díszterme, a helyi művészeti alapiskola próbatermei, valamint a Duna Menti Múzeum nagyterme.
A diákok napi három időszakban gyakorolnak, reggel, délután és esténként. Nyolc napon keresztül foglalkoznak a repertoár gyakorlásával. A kilencedik és tizedik napon pedig koncertet adnak a nyilvánosságnak.

Bővebb információ:
Bajkai Csengel Mónika
e-mail: csengel.monika@gmail.com

KAMARAZENEI MESTERKURZUS - VIDEÓ