Fesztiválok

Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny

Az európai rangú énekversenyt három évente rendezik meg Komáromban a Budapesti Operettszínház szakmai támogatásával. Legfőbb célja az operett, mint hungarikum tovább éltetése, népszerűsítése, ifjú tehetségek felfedezése és támogatása, a magyar operett európai rangjának emelése. A versenyen sok magyarországi, felvidéki, erdélyi magyar énekes méretteti meg magát más, európai nemzetek képviselői mellett. A verseny fővédnöke: Komárom Város polgármestere, a verseny meghirdetője és védnöke: Komárom Város Önkormányzata, szervezője: Komárom és Környéke Alap, valamint a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ. A verseny koprodukciós partnere: a Budapesti Operettszínház.

A verseny célja az operett műfaj nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése. A versenydarabok műfaja a klasszikus operett.

Kategóriák

szóló:

- primadonna (drámai és lírai szoprán)

- bonviván (hőstenor és lírai tenor)

páros:

- szubrett-buffó

A verseny helyszíne

I. forduló (elődöntő) – nemzeti selejtezők világszerte

II. forduló (középdöntő) – komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ, Szlovákia

III. forduló (döntő) – komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ, Szlovákia

Gálaest – Budapesti Operettszínház

A jelentkezés feltételei

Részletes szakmai életrajz, egész alakos fotó, jelentkezési lap hibátlan kitöltése. Konzervatóriumi vagy zeneművészeti főiskolai végzettség nem feltétel.

A verseny lebonyolítása

I. forduló: Jelentkezések értékelése, majd előválogatás meghallgatás alapján – március hónap folyamán, külön értesítés után. Anyaga: egy szabadon választott ária vagy duett Lehár Ferenc műveiből és egy szabadon választott dal más szerző operettjéből.

II. forduló (Komárom városában, összesen 35-45 versenyző részére): a., szabadon választott ária vagy duett előadása zongorakísérettel Lehár Ferenc műveiből; b., szabadon választott ária vagy duett előadása zongorakísérettel, klasszikus operettekből (például J. Strauss, Kálmán I., J. Offenbach, K. Millöcker, L. Fall, F. von Suppé, Huszka J., Szirmai A., vagy a versenyző nemzeti szerzőjétől).

III. forduló (döntő Komáromban, 4-5 primadonna, 4-5 bonviván és 3-4 páros versenyző számára): egy-egy kötelező szám előadása Lehár műveiből (nagyzenekarral): ebben a fordulóban a primadonna és bonviván versenyzők is adnak elő duettet, a párokat a zsűri határozza meg.

Az operett, mint hungarikum már egész Európában fogalom. Az énekversenynek köszönhetően sok-sok fiatal tehetséget sikerült felfedezni, sokan közülük azóta az operett színpadok sztárjai. A felvidékiek Derzsi György, Vadkerti Imre, Szabó Becse Ilona, Vizváry Andrea. Az erdélyiek Szabó Levente, Vígh Ibolya (a Kolozsvári Magyar Opera magánénekesei). A magyarországiak Bordás Barbara, Boncsér Gergyely, Vadász Zsolt, Kerényi Miklós Máté, Lévai Enikő - mind-mind az énekverseny versenyzői voltak, de voltak versenyzőink Ausztriából, Lengyelországból, Csehországból, Ukrajnából és Oroszországból is.

A verseny zsűrije is évről-évre nemzetközi rangú, hiszen négy-öt különböző országból érkeznek: Németország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia. Célunk továbbra is ay opeertt hagyományának fenntartása, hiszen Lehár szülővárosában ez nem csak feladat, hanem küldetés is.

A Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny - weboldala