Správy 2023.03.26.


SZÍVHANGOK TÁRSULAT: Megeshetne másképp! (színházi előadás)

(A Komáromi Jókai Színház szervezésében megvalósuló I. Kisebbségi Színházi Fesztivál előadása)

2023. március 30. (csütörtök), 17.00

Egressy Béni Városi Művelődési Központ, Komárom (SK)

Sajtóakkreditáció és részletes tájékoztatás:

+421 905 498 911, mskskomarno.vmkkomarom.media@gmail.comA Komáromi Jókai Színház szervezésében valósul meg idén első ízben a Kisebbségi Színházi Fesztivál Komáromban. A seregszemle egyik előadásának, a Szívhangok társulat Megeshetne másképp! című alkotásának az Egressy Béni Városi Művelődési Központ nagyterme ad otthont.


Az előadás középpontjában egy fiatal nő, Ramóna története áll, akinek éppen első kislánya születik meg. A cselekmény egészségügyi dolgozók, szülészeti aktivisták, roma és nem roma nők személyes történeteire épül. A darabban a történetek elbeszélői maguk játszanak.


Ramóna története arról szól, hogy…


- hova jó születni, hol van jó helye egy kisbabának

- egy gyerek születése körül milyen sok emberi kapcsolat alakul

- mennyire egyedül lehet maradni akár sok ember között is

- a nők mennyire tudják támogatni, máskor pedig akadályozni egymást

- az intézmények tovább nehezítik a nehéz helyzetben lévők sorsát

- néha egy aláíráson múlik az egész

- milyen könnyen elveszíthetjük a kontrollt saját életünk fölött


A SajátSzínház 2017-ben az Éljen soká Regina! című előadással mutatkozott be a Trafóban. 2020-ban a SajátSzínházból kinőtt egy önálló, Szívhangok elnevezésű alkotóközösség.

A “Regina” szomolyai roma nőkből álló szereplő gárdájához a helyi közösség további tagjai, egészségügyi dolgozók, nőjogi és születésjogi aktivisták, segítő szakemberek csatlakoztak.

A társulat munkájával azt állítja, hogy a társadalmi megosztottság felszámolható, és, hogy az alkotó kisközösségek képesek újszerű válaszokat találni a társadalmi kihívásokra.


"A színháznak azon irányzatai felé tájékozódunk, amelyek konkrét és akut társadalmi kérdések megjelenítésén dolgoznak, kísérleteznek ezek hiteles formáival, és ennek érdekében civil embereket is bevonnak a színházi munka valamely fázisába. Ezek szükségszerűen transzdiszciplináris vállalkozások, amelyekben kutatók, érintettek, segítő szakemberek és művészek együtt megpróbálják szisztematikusan megérteni a társadalmilag legkiszolgáltatottabb csoportok tagjainak tapasztalatait, majd közösen artikulálni ezeket a nyilvánosság számára." (Proics Lilla interjúja Horváth Katával, Revizor)


Rendező: Romankovics Edit

Rendező asszisztens: Proics Lilla

Szociodráma vezetők: Pados Eszter és Horváth Kata

Szereplők: Báder Renáta, Csörgőné Polgár Andrea, Horváth Barbara, Horváth Rita, Horváth Róbert, Horváth Zsanett, Juhacsek Ildikó, Kádár Szonja, Lakatos Anett, Lakatos Marianna, Lakatos Rudolf, Szabó Róza, Szitai Natália

Díszlet: Kiss Gabriella

Fotó: Csoszó Gabriella

Asszisztens: Kapala Maja, Kárpáti Liza

Parforum - Sajátszínház produkció

Partnerek: Szomolyai Roma-Magyar Egyesület, Trafó

INFO
ticket@mskskomarno.sk
+421 905 892 579